Няма да се затягат противоепидемичните мерки в страната, обяви на брифинг министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Според оценка на Експертния съвет действащите към момента изисквания са достатъчни, за да се противодейства на разпространението на Covid-19.

Министър Ангелов посочи, че за последните две седмици се наблюдава спад на новозаразените в страната с 9,8% в сравнение с предходния период от 14 дни.

С колко се вдигат заплатите в здравеопазването

Към настоящия момент мерките в България са напълно достатъчни, каза проф. Ангелов на база спада на новозаразените през последните две седмици.

Върху здравната система в момента няма съществен натиск, добави здравният министър. По думите му болничните заведения имат готовност, при необходимост, да разкрият допълнителни легла.

istock
istock

Ако положителните случаи станат над 350 дневно, в страната могат да бъдат разкрити допълнително 8 415 нови легла.

Двете огнища на зараза в домовете за възрастни хора във Варна и в Русе “са контролирани“, каза професор Ангелов. В дома в Русе положителните случаи в момента са 91, а във Варна - 93.

Получават ли всички работещи на първа линия помощ от държавата

Предстои среща между Министерството на здравеопазването и МОН. Работна група ще започне да заседава от следващата седмица, за да бъде решено как ще започне новата учебна година и каква ще бъде процедурата при заразен ученик или учител.

Предстои среща с футболните представители, на която ще бъде решено дали да бъде допусната публика на предстоящото футболно първенство.

От МЗ са склонни да бъдат допуснати фенове на стадиона при строги мерки и глоби за неспазването им.

В Европа се наблюдава спад на новозаразените за последните 14 дни в Португалия, Испания и Словакия.

Малта, Гърция и Румъния бележат ръст на новозаразените.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg