Министерството на туризма започва дебат за повишаване на минималната професионална застраховка за туроператори.

Темата бе обсъдена в рамките на Националния съвет по туризъм, който се проведе в курортния комплекс Боровец. 

Застраховката „Гражданска отговорност на туроператори“се сключва задължително от лица, извършващи туроператорска дейност, съгласно Закона за туризма и Наредбата за условията и реда за сключване на задължителна застраховка, покриваща отговорността на туроператора.

От министерството поясниха, че темата е актуална след фалита на “Томас Кук”.

Какво изгони руските туристи от нашето море

Застраховката предпазва клиентите при неплатежоспособност на оператора.

Застраховката е задължителна за всеки туроператор и дава възможност на клиентите му да възстановят заплатени суми по договор в случай на неплатежоспособност и несъстоятелност на туроператора. 

Двете браншови организации на туроператорите - Асоциация на българските туроператори и туристически агенти /АБТТА/ и  Българска асоциация на туроператорите /БАТА/ изработиха обща позиция срещу предложеното увеличение, предаде БНР. 

istock
istock

Увеличението се предлага без анализ

Какво най-често забравяме в багажа си за почивка

Според Даниела Стоева - председател на АБТТА на този етап няма необходимост от повишаване на минималната застраховка.

"Смятам, че не е направен въобще анализ на туристическия пазар, тъй като по-голямата част от тези туроператори, чиято основна дейност е входящ туризъм и то по модела "бизнес то бизнес", т.е. това са туроператори, които не продават пакети на крайни клиенти и съответно не формират оборот, който подлежи на застраховка.

По нашето законодателство тези туроператори са задължени да сключват тази застраховка, за да получат лиценз и да бъдат регистрирани, да имат право да извършват тази дейност.

Тази застраховка е излишна, с нулев риск за застрахователя и генерира доста добри печалби за застрахователните компании, без да поемат някакъв риск, тя не служи за нищо на тези туроператори, смята Стоева.

Българският потребител - сред най-добре защитените

"Българският потребител реално е един от най-защитените в Европейския съюз, тъй като ние застраховаме около 50% от годишния оборот, формиран по отношение на пакетните пътувания, докато средно в другите европейски страни застраховката е от порядъка на 10 до 30% от оборота. Така че в това отношение ние имаме доста добра защита", подчерта тя.

Българите се насочват към Албания за почивка

istock
istock

Повечето туроператори правят допълнителни застраховки на своите клиенти като застраховката "Живот" и "Отмяна на пътуване", допълва Светла Атанасова - председател на Българска асоциация на туроператорите.

"Естествено има и случаи, когато туроператор, който е регистриран върху минималната застраховка, злоупотребява, събира пари или аванс за осъществяване на скъпи екскурзии, които след това не ги реализира. Но тук говорим за икономическа измама, а не за реално действие на застраховката отговорност на туроператора". 

Хотелите спечелили повече, въпреки фалита на туроператори

Не всички застрахователи предлагат професионална застраховка за туроператорите, изтъква Светла Атанасова. 

"При колегите, които основно работят продажба на самолетни билети, там е само един застраховател, който прави застраховката, което не е нормално на пазара да е така."

Допълнителна тежест за бизнеса

Повишаването на минималната професионална застраховка за туроператори ще бъде допълнително утежнение на бизнеса, предупреждава Даниела Стоева от Асоциация на българските туроператори и туристически агенти.

Определиха София като най-сигурна за туристи

Дали вдигането на застраховката ще рефлектира върху цената на туристическите пакети, които предлагат туроператорите, прогнозира Светла Атанасова от БАТА.

"Естествено, че ще рефлектира. В крайна сметка всички разходи се включват в туристическите пакети. Нормално."

Темата за необходимостта от повишаване на минималната застраховка бе повдигната и на заседанието на Парламентарната икономическа комисия, която гласува на първо четене промените в Закона за Туризма. 

Ако сте турист в чужбина - внимавайте със селфито и не ходете с джапанки

Аргументите "за"

"От 3 хиляди и 500 вписани туроператори и туристически агенти в Националния туристически регистър над 1 800 са с минимална застраховка от 25 хиляди лева, която по никакъв начин не би покрила претенциите на ползвателите, така че със сигурност би следвало да се помисли в тази посока.

Също и като критерии да се обмисли възможността, свързана с оборота на съответните туроператори и туристически агенти, с оглед максимално гарантиране на правата на потребителите", обосновава се министърът на туризма Николина Ангелкова.


Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg