Всички магазини, и заведения трябва да имат рампи за хора с намалена подвижност.

Това предвижда проектът на Наредба за определяне на изискванията за достъпност и универсален дизайн на елементите на достъпната среда в урбанизираната територия и на сградите и съоръженията. Документът е публикуван за повторно обществено обсъждане, след като бяха отразени редица коментари от първото обсъждане на проектонаредбата.

Същото се отнася и за жилищни, обществени и промишлени сгради. Всички те вече трябва да разполагат с рампи, тактилни настилки и други технически средства, които осигуряват достъп на инвалидите.

Това изискване е задължително за новите сгради, а за съществуващите ще се изпълнява, ако се прави реконструкция на сградата и то ако има техническа възможност за това.

Достъпна архитектурна среда трябва да се осигури във всички сгради и съоръжения най-малко чрез входните и комуникационни пространства, помещенията и пространствата за общо ползване, санитарно-хигиенните и спомагателните помещения, предвижда още наредбата.

istock
istock

Например местата за паркиране за хора с увреждания към сгради или самостоятелни обекти трябва да са в непосредствена близост до входа, осигуряващ достъп за хора с намалена подвижност. При липса на техническа възможност те трябва да са на разстояние до 50 м от тях, според наредбата.

В пешеходните пространства трябва да има пейки с определени размери и разстояние между тях, като до всяка пейка се предвижда и място за инвалидна количка.

Спират помощта за хора с увреждания за 6 месеца при нарушения

В парковете трябва да има най-малко по едно достъпно място за сядане на всяка алея, както и поне едно достъпно място за сядане до чешма, фонтан и площадка за игра.

istock
istock

Точно са разписани размерите на стълбите в сградите за обществено обслужване, в нови многофамилни жилищни сгради или сгради със смесено предназначение.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg