В страната ни има на склад 100 хиляди дози ваксини от "АстраЗенека" и се очакват още около 180 хиляди, каза по време на брифинг в Министерския съвет министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

По думите му, се очаква страната ни да получи и достатъчно ваксини от допълнително договорените количества дози от другите производители.

Обявиха национален локдаун за 10 дни

България е поръчала ваксини от "Пфайзер" и от "Модерна", така че да могат да се ваксинират по три милиона българи с всеки вид.

По предварителни данни трябваше да бъдат поръчани ваксини, с които щяхме да можем да ваксинираме два пъти повече от населението ни, което означаваше България да плати около 600 млн. лв., обясни министър Ангелов. Въпросът е защо фирмите - производители, не спазват договорките за доставка.

С много голяма грижа и смесени чувства прочетох публикация, че има изнасяне на над 30 млн. дози от ЕС за други държави, подчерта министър Ангелов и изрази надежда, че това не е така. Именно затова българският премиер настоя ваксините, които сме поръчали, да започнат да идват в страната ни. Ако ваксините идваха по начина, по който ги бяхме поръчали, можехме всеки месец да ваксинираме по 600 хиляди души, посочи още той.

istock
istock

Днес се очаква становището на Европейската агенция по лекарствата /ЕМА/ по отношение на ваксината на "АстраЗенека" и очаквам да може ваксинирането да може спокойно да продължи, допълни още министър Ангелов. По думите му спирането на ваксинирането е превенция.

Експерт: Рискът от тромбози при ваксинирани и неваксинирани е равен

"Не виждам нищо лошо в това, че България беше една от първите държави, спрели ваксинацията с ваксината на "АстраЗенека". Всички решения, взети до момента, засягащи ваксинацията, са стъпвали на лекарска експертиза.

Когато се получиха данни, че имаме неблагоприятно събитие, което би могло да бъде и нежелана лекарствена реакция, направихме това, което трябва да бъде направено, защото това беше събитие, което, ако се докажеше, че и тази партида има отношение към него, това щеше да бъде втора партида. Наш дълг - лекарски, медицински, експертен, е да бъде взето това решение, докато докажем, че 100 процента ваксинирането няма отношение към настъпилото нежелано събитие", обясни министър Ангелов.

istock
istock

За руската и китайската ваксина министър Ангелов коментира, че за да бъде доставена една ваксина в България, ясно е записано в директива от 2004 г., транспонирана в българското законодателство, че всеки един медицински препарат - биологичен или на основата на биотехнологии, засягащ лечението на ново заболяване, за да бъде доставен и пуснат в употреба в България, задължително трябва да мине през централизирана процедура през ЕМА. Това е закон, който гарантира безопасност на ваксината и доказаната й ефикасност. Ако бъде издадено разрешение за тези ваксини, България няма колебания за поръчка на тези ваксини.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg