Средно на година около 1000 медицински сестри напускат здравната ни система по различни причини.

Това съобщи пред БНР Милка Василева, председател на УС на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

24 281 са действащите медицинските сестри у нас, една трета от тях са над 65-годишна възраст, уточни тя.

Проблемът е световен, изтъкна Василева. По думите ѝ "проблемът е много сериозен и е дошло последно време да се намерят решения, за да се запази медицинският персонал."

Днес ще бъде представено изследване за кадровия дефицит в здравната система.

Нова измама с лекарства

Анкетата е направена сред професионалисти по здравни грижи. Данните са тревожни, отбеляза Василева.

"Колегите споделят колко много са претоварени, няма отношение, подобаващо, към тях, професията е недооценена и отново излиза въпросът за заплащането на труда."

istock
istock

"Натовареността е огромна. Това пролича особено при ковид пандемията. По отношение на България - по-малко колеги напуснаха системата, отколкото в западния свят. Хората споделят, че вече страдат от синдрома на изпепеляването (т.нар. бърнаут – бел. ред.) именно поради претоварване с работа. Най-често медицинските сестри работят на две, дори и на три места."

Милка Василева направи съпоставка:

"Имахме 168 болници някога и 53 000 медицински сестри. В момента имаме 368 лечебни заведения и 24 000 медицински сестри. Всеки може да прецени на колко места работят колегите, за да може да имаме някакво здравеопазване."

Здравната каса отпуска допълнителни направления за изследвания

Стартовата заплата на медицинските сестри трябва да е равна на три минимални заплати за страната, смятат от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

Сестрите полагат и голям брой часове извънреден труд, посочи още Василева.

Нестабилната политическа ситуация има огромно отражение върху системата на здравеопазването, предупреди тя в заключение.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg