Държавата ще предприеме законови промени за въвеждане на драстични наказания за онези, които са под карантина след контакт или проявени симптоми на коронавирус, но не я спазват или избягат от болницата.

Те ще бъдат глобявани и ще им бъдат спирани социалните помощи, обяви след заседанието на правителството вицепремиерът Томислав Дончев.

Премиерът Бойко Борисов настоя пред здравната комисия да предложи промени в Закона за здравето за глоби от порядъка на 5000 лв. при бягство от карантина.

Екип вече се е заел с необходимите нормативни промени, в това число и въвеждането на глобите за неспазващите карантина, както и разширяване на правомощията на МВР при откриването на избягали или контактни лица. Още тази седмица ще стане ясно какви ще бъдат ограниченията.

БГНЕС
БГНЕС

Ген. Венцислав Мутафчийски заяви, че след въведените мерки за ограничаване на заразата се е констатирало, че са налице съществени пропуски относно мерките за лицата, поставени под карантина. Това е дало основание кризисният щаб да предложи спешни и извънредни мерки още днес, за да може държавата да противодейства.

Спират парите от НОИ, ако нарушиш карантината

Вицепремиреът Томислав Дончев допълни, че според правителството именно сега е моментът да се вземат по-значителни мерки, за да се ограничи разпространението на вируса.

"Тук категорично ще е необходимо оформяне на санкционни режими. Затварянето на нощни и увеселителни заведения ще е следващата стъпка. Основна мотивация е да следваме финия баланс да опазим живота и здравето на хората, но и икономиката", заяви Томислав Дончев.

istock
istock

Той натърти, че това не означава спиране на стопанския стокооборот, нито пък ограничаване на правата на хората.

"Единственото, което може да се ограничи е движението, защото не може да позволим самоволно някой, който е заразен, да напуска дома си или болнично заведение, да се разхожда свободно и да излага останалите на опасност, защото по този начин разпространява заразата", възмути се вицепремиерът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg