„Ситуацията в страната в определени области започва да става изключително сериозна. Всичко това бе очаквано от нас, предвид широкото разпространение на британския вариант на вируса”.

Това заяви на редовен брифинг за разпространението на коронавируса здравният министър Костадин Ангелов.

„За месеците от началото на пандемията България постигна много. Със сигурност допуснахме и грешки. Приемам всяка критика. Няма да позволя оплюването и отрицанието на всичко постигнато до този момент. Който ви обещава живот без болест – ви лъже. Който твърди, че ние не знаем как да се справим, защото не участва в този процес – той ви заблуждава. Има едно нещо, което губим. То е желанието ни да се изправим и да се справим с пандемията. Искам да благодаря на всички хора, които вярват в мерките. На всички лекари, сестри и санитари в цялата страна”, обясни Ангелов.

Ваксинират най-уязвимите групи до месец

Той добави, че медицината не може да се пребори за пациент, който не иска да се грижи за себе си.

БТА
БТА

„Научихме много уроци за тази една година. В публичното пространство има много страсти и неволи. Борим се с много лъжи и неверни твърдения. Ние носим отговорност за всичко. Човек може да излъже целия свят, но човек не може да излъже себе си. Това е най-голямата битка на нашето време. Трябва да вярваме в науката, а науката са ваксините”.

„Вчера бях в Бургас. Положението там е сериозно. В инфекциозните отделения видях няколко деца, сред тях има и бебета на 3 месеца, на 5 месеца. При тях болестта протича леко, но всички те имат двустранни бронхопневмонии”, подчерта здравният министър.

"Пациентите в болници се равняват на данните от октомври миналата година. Това е обезпокоително, но системата е подготвена. Ще посетя всички области, които имат проблем с леглата. Имаме достатъчно количества лични предпазни средства, „Ремдисивир”, заявили сме достатъчно количество за следващите месеци. Надбягването с вируса продължава в страната", категоричен бе здравният министър.

Ангелов: "Затваряне" на цялата страна не е логично

„Измина повече от година от пандемията. Остана ми един ярък спомен за това, как започна всичко – с една единствена лаборатория. Сега вече има над 100. Това е една огромна работа, която се свърши още в началото. Много критики имаше каква работа сме свършили  още в началото. Сега можем да видим каква пролет си спестихме миналата година, казвам го с огромно съжаление”, заяви ген.майор Венцислав

БТА
БТА
.
58% е нарастване на заболеваемостта у нас. Поне от 14 дни се намираме в нарастване на случаите. В момента се намираме на нивото от 5 ноември, подчерта началникът на НОЩ.

Относно смъртността той подчерта, че има стръмно нарастване на кривата, каквото не е забелязвано от септември месец. Тези данни са обезпокоителни, твърдят здравните власти.

„Има болници с изчерпани или полуизчерпани капацитети. Във ВМА имаме 5 свободни легла, въпреки, че открихме 2 нови отделения. Докато се върна от брифинга, тези легла няма да ги има. Ситуацията е много сериозно и затова не сме давали оптимистични данни, че нещата вървят в правилна посока. Не, не вървят в правилна посока. При такова покачване на данните бързо ще се изчерпат медицинските ресурси”, подчерта той.

Два варианта за края на епидемията от COVID-19 у нас

„В момента още по-актуално е хората да разберат, че трябва да спазват дистанция, да носят маски, да избягват публичните места. Нещо ,което силно прави впечатление – при предишните пикове имахме семейства, в които един или двама членове не са заразени, сега те вървят в пълен комплект, всички са заразени”, каза още Мутафчийски.

istock
istock

„Интересни са данните, защото на фона на растящата заболеваемост, няма коренна промяна в класацията ни в ЕС. Това значи само едно, че вълната е на лице навсякъде. 14-дневната заболеваемост  за миналите 2 седмици е 380 на 100 000. Това ни нарежда 16-о място в ЕС и 5-място на Балканския полуостров. За вчерашния ден, когато у нас имаше 2776 нови случая, в Гърция новозаразените са 3200, а в Сърбия 4300. По отношение  на разпределение на заболеваемостта в страната продължават да се запазват значителните разлики. Водещи са Плевен, Кюстендил и Бургас, София, Шумен и Перник", обясни доц. Ангел Кунчев.

Ваксинираните хора на 60 години са 140 000 души.

Днес Европейската комисия по лекарствата решава за ваксината на Янсен, заяви маг. фарм. Богдан Кирилов.

"Оценката на руската ваксина от Европейската агенция за лекарства продължава. Утре се очакват нови 31 200 дози от препарата на AstraZeneca у нас, а в понеделник нови 21 060 от Pfizer/BioNTech. Очаква се ЕК да се договори за допълнителни 4 млн. дози от Pfizer/BioNTech, които да бъдат осигурени през следващите 2 седмици. Предстои да разберем, колко от тях ще са за нашата страна.", добави той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg