Покачването на случаите на коронавирусната инфекция на страната се дължи на новия щам на вируса – т.нар. британски вариантТова разкри министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

"Вчера на съвещанието при премиера проф. Тодор Кантарджиев потвърди тази информация. Увеличаването на случаите се дължи и на мерките до момента, но и на високата възприемчивост и по-бързото заразяване с новия вариант на вируса", допълни Ангелов.

„Отношението новозаразени – излекувани е 2 към 1. Тъй като заетостта на леглата не е дифузно увеличена в цялата страна, а само в определени области, обсъждаме прилагането на локален подход за противоепидемични мерки и овладяване на епидемията в тези места”, обясни още здравният министър.

На какво се дължи повишаването на заболеваемостта от Covid-19 у нас

За последните 14 дни има тенденция за плавно покачване на заболеваемостта, така и на заетостта на лечебните заведения.

"Наблюдаваме добра тенденция, ще анализираме дали ще продължи – броят на излекуваните  да се увеличава като дял спрямо броя на потвърдените случаи. Тази седмица броят на излекуваните е близо 7 хил., а близо 11 хиляди са заразените", коментира здравният министър.
"14-дневната заболеваемост достигна 285 на 100 000, което ни отрежда 18 място в ЕС и 5 място на Балканския полуостров. За да бъда малко по-ясно разбран, си позволих да направя интерполация на данните за най-засегната страна – Чехия. Ако имахме нейната заболеваемост, днес трябваше да имаме 12 015 нови случая. Възможно ли е това да се случи? Да, абсолютно. Дали ще достигнем такива върхове в третата вълна зависи изцяло от всеки един от нас", обясни доц. Ангел Кунчев.

По отношение на данните в страната прави впечатление голямата разлика между заболеваемостта в отделните региони, което налага регионален подход. Заболеваемостта в Кюстендил е 487 на 100 000, а в Търговище 26 на 100 000. Днес щабът в Бургас е взел решение да отмени плановия прием в болниците.

Пълен контрол над пандемията до месец и половина очаква здравният министър

"Напълно оправдано решение, заставаме зад него. Бих препоръчал на щабовете в Кюстендил, Враца, Плевен и София-град също да обмислят подобно действие. Не е задължително да важи за всички лечебни заведения в дадените градове, а само за най-натоварените. Наясно сме, че основната причина за по-големия брой нови случаи е британският вариант на вируса. Наясно сме и с друго – след него идват южноафриканският и бразилският вариант. Има неприятни данни и за нигерийския вариант. Когато някой ни обвинява в създаване на страх и психоза, нека си даде сметка какво означава да мълчиш и да не казваш истината, когато тя е най-необходима", каза още Кунчев.


„Страхът беше много голям, но по-голям е страхът, който идва отвън, който се създава от фалшивите новини, от конспирациите, от жълтите сайтове. Там срещаме най-големи трудности – да убедим нашите баби и дядовци, нашите майки и бащи, че смисълът на ваксинирането е да спасим българското общество. Всеки ден се борим с лъжи, всеки ден отговаряме на въпроси, породени именно от тези новини. Страхът почва там, където свършва истината. Именно затова всеки четвъртък даваме истината такава, каквато е, без да я шлайфаме, без да я политизираме. Ако някой се опитва да използва тези данни за собствена цел, това за мен граничи с престъпление”, подчерта проф. Ангелов.

Министър Ангелов: Спираме „зелените коридори“, докато дойдат ваксини

Около 250 000 души са общо ваксинираните в страната, обяви проф. Красимир Гигов. Втора доза от ваксината са получили около 41 000 души.

„На 2 март са ваксинирани около 20 000 души, а на 3 март – само 4 300 души поради недостиг на дози. Активно участват и общопрактивуващите лекари, от тях са имунизирани около 45 000. Независимо разделението по фази, в тях участват хора, които са на различна възраст. Системата ни е подготвена да изпълни ваксинационния план в най-кратки срокове”, подчерта той.

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата – Богдан Кирилов информира, че оценката на документацията на ваксината на "Янсен" е на финален етап.

"Очакваме следващата седмица решението на Комитета по лекарствени продукти в хуманната медицина. Ако становището е положително, това ще бъде първата ваксина с една доза. От производителя и от ЕК знаем, че се очаква доставките да стартират от април. Продължават предварителния преглед на данните на ваксината  "КюрВак" и на „Новавакс”. Във връзка с новите варианти на COVID-19, Европейската агенция по лекарствата публикува указания към производителите по отношения на изпитванията, които следват да бъдат направени", обясни той.По отношение на руската ваксина "Спутник V" днес се очаква Агенцията по лекарствата да публикува информация за старт на официалната оценка на документацията. Националните агенции не могат да извършват национална процедура по оценка на документацията на ваксини. Това са лекарствени продукти, които се произвеждат по биотехнологичен метод, добави Богданов.

Големите столични болници в София имат заповед да ваксинират всички членове на Избирателните комисии. Срокът за ваксинацията е до 10 март.

„Има създадена организация, има запазени ваксини на Pfizer, защото техният срок за втората ваксинация е след 21 дни, което е важно. Много е важна обратната връзка. Тя е необходима, тъй като когато имаме списък, подаден от РЗИ, ние започваме да звъним на всеки отделен човек. Когато той не се появи, това създава проблем, знаете, че тази ваксина е трудна за съхранение и експлоатация. Ако случайно някой не ни подаде обратна връзка, че няма да се появи, тези ваксини остават, а те трябва да бъдат използвани. Тогава се налага да бъдат викани други желаещи да се ваксинират”, обясни директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов и отправи молба всички, които няма да успеят да се явят за имунизация, своевременно да информират медиците за това.

„До момента от общопрактикуващите лекари са ваксинирани 45 000 граждани. Ние ваксинираме отскоро, но тази бройка е недостатъчна, по простата причина, че се оказа, че в една практика е поставен по един флакон. Нашето желание е този процес да бъде ускорен, да се насочат по-големи количества, за да бъдат обхванати рисковите групи от населението. Тези хора чакат от дълго време за ваксина. Голяма част от тях не са излизали почти година, не са си виждали децата и внуците. Затова нашето желание е този процес да бъде ускорен и акцентът да бъде поставен върху тази група”, заяви зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов.

istock
istock

По отношение на ваксините и зелените коридори, здравният министър заяви, че е имало ваксини за хората от първата и втората фаза, които вървят.

„Стартирахме и третата фаза. Паралелно с това във ваксинационните центрове, които бяха разкрити, хората, които трябваше да дойдат на определените дати, не идваха. Флаконите се отваряха, в тях оставаха дози, ваксините стояха неупотребявани, капацитетът на ваксинационните кабинети не работеше, България изоставаше във ваксинационния план в сравнение с останалите европейски държави. Нашето решение беше именно, за да оползотворим всички отворени флакони и да отпушим процеса на ваксинация. Голяма част от хората стояха и чакаха да видят какво ще се случи с ваксинирането. Колебанието беше голямо. Аз отчитам като постижение на Здравното министерство обръщането на тенденцията”, каза още проф. Ангелов.

Той цитира данни от проучвания, които сочат, че желаещите да се ваксинират са с 12% повече. За да мотивират българските граждани да се ваксинират, от Здравното министерство стартират телевизионна информационна кампания.

„Когато говорим за българския модел на управление на кризата с covid, с много по-леки мерки и по-нисък индекс на строгост, виждате, че българският модел работи. Защото с тези по-леки мерки постигнахме завидни резултати. Виждате, че в държави с по-тежки мерки, не могат да го постигнат. Актуалният въпрос е следният – защо въпреки тези три дни на разхлабени мерки имаме покачване? Това се дължи именно на британския щам. Другият въпрос  е, защо в страни с най-строгите мерки също има нарастване. Простичък е отговорът – хората се връщат към нормалния си живот, въпреки ограниченията”, обясни здравният министър.

По отношение на предизборните кампании здравният министър съветва те да бъдат колкото се може по-дистанцирани, по възможност на открито, да се спазва дистанция и да се носят предпазни средства.

„Пандемията съществува. Разумът трябва да надделява. Предизборните обещания са ясни, няма какво повече да се обещава на хората. Те се наслушаха на хиляди обещания”, заяви проф. Ангелов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg