Имаме тенденция за увеличаване на случаите в последните три дни, едновременно с това се увеличава и броят на ваксинираните лица – образно казано се надбягваме с вируса. Неприятно сме изненадани от поредната неспазена уговорка за доставянето на Оксфордската ваксина. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на брифинг за актуалната епидемична обстановка в страната.

В рамките на три дни водим изключително сериозни разговори за доставките, поясни още министърът. Два дни се очаква решение, че камионът с ваксините ще тръгне към България - това е липса на оперативност, каза още Ангелов.

Чакахме ясни и точни отговори от компанията (бел.ред. "АстраЗенека") - такива не получихме, поясни министърът и припомни, че страната ни е изявила готовност да изпрати въздушен транспорт, който да вземе ваксините за България.

Уважаеми „АстраЗенека“, нямаме нужда от учтивости, имаме нужда от ваксини, нека да се спазват уговорките, заяви още министър Ангелов. „Искам да ви съобщя няколко факти за доставката от тази фирма – 117 000 дози пристигнаха на 22 февруари т.г. – с 333 000 дози по-малко от поетия ангажимент за доставка от фирмата през февруари.

На 15 февруари бяхме информирани, че до края на февруари България предстои  да получи две достави от 87 000 и 54 000 дози. Всъщност разбираме, че в страната ни няма да постъпи нито една от тези доставки. Описаните по-горе факти доказват, че „АстраЗенека“ няма да изпълни ангажимента си за доставка на 142 437 дози до края на февруари. Вчера с изненада научихме, че на 1 март България евентуално ще получи 52 800 дози, а не очакваните 142 437 ваксини.

Костадин Ангелов
БТА

Временно ще преустановим „зелените коридори“, докато не дойдат още дози ваксина. По данни на фирмата камионът тръгва в петък, очакваме го да дойде в събота. Ако тези 52 хиляди дози дойдат в събота, те ще бъдат преразпределени, независимо кога пристигнат. Днес дойдоха 12 хиляди дози на „Модерна“. Чакаме през март и ваксини на „Пфайзер“, така че очаквам нещата да се нагодят, поясни Ангелов.

Кога ще получим сертификат за имунизация

По думите на министъра опашките за ваксини не са само в България, а ваксини няма, защото доставчиците не си изпълняват уговорите.
 
На свой ред главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев съобщи, че със заболяемост от 156 на 100 000 България е на 22-ро място в класацията на ЕС и Европейското икономическо пространство и съответно остава на 5-о място на Балканите.

istock
istock

„Смъртността е 8,27 на 100 000 – запазваме 14-о място в ЕС“, каза доц. Кунчев и допълни, че в страната продължава тенденцията за преливане областите от жълта през оранжева в червена зона. В червената зона са вече 19 области, 7 – в оранжева и само две – Видин и Търговище, са с най-ниска заболяемост в жълтата зона.
 
Най-висока остава тя в Кюстендил – 446 на 100 000, а най-ниска е в Търговище – 25 на 100 000.
Когато решим нещо да затваряме, вие ще сте първите, които ще го научите, отговори Ангелов на въпрос дали заради ръст на заболяемостта може да са върнат ограничителните мерки.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg