Ако темпът на ваксинациите върви така, както вървеше последните 3-4 дни, до месец и половина може да имаме пълен контрол над епидемията в страната.

Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов във Варна.

„Нека хората вместо да чакат локдаун, да си носят маските, да си дезинфекцират ръцете, да спазват дистанция, да не се събират на големи групи. Това е достатъчно за ефективния контрол над заболяването”, увери той.

Колко време трае имунитетът след ваксинация

Той допълни, че смъртността не нараства въпреки известен натиск в лечебните заведения - болниците в Кюстендил, Шумен и София.

Ангелов коментира и предстоящите доставки на ваксини след кризата с доставките на продуктите на компанията „АстраЗенека“.

istock
istock

Над 400 000 дози на "Модерна" и 1 млн. дози на "Пфайзер" ще получи страната ни от месец май до юни. Очакват се до дни и около 160 000 дози на "Астра Зенека". 

Той увери още, че вторите дози, на всички ваксинирани с първата, се пазят и ще бъдат направени.

По думите му отварянето на зелените коридори зависи от новите доставки на ваксини, които се очакват идните дни.

Ангелов: До края на лятото е възможен колективен стаден имунитет у нас

Здравният министър коментира още, че се ядосва, че темата с ваксините вече започва да се употребява политически.

istock
istock

Относно руската ваксина „Спутник V“ министърът коментира, че се очаква решението на европейските експерти.

„Държавата е част от ЕС, ЕС на ниво ЕМА разглежда документацията. Очакваме решението на европейските експерти, след това идва решението на ЕК за разрешение за употреба. Когато това се случи имаме готовност да поръчаме дози оттам“, заяви Ангелов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg