"Лекарите, които не са регистрирани като лечебно заведение, нямат възможност да издадат рецепти. Това са 70% от лекарите", съобщиха от БЛС.

Безплатно мобилно приложение може да бъде използвано само ако имаш регистрирани лечебно заведение и електронен подпис, защото няма възможност за генериране на QR код, обясни председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

Лекарския съюз даде пресконференция на тема: „Защо така въведената електронна рецепта няма да ограничи продажбата на антибиотици и няма да е успешна в борбата с антибиотичната резистентност?".

Предлагат пациентът да се подписва на електронната рецепта

На 16 октомври тази година влезе в сила забраната за издаване на хартиени рецепти за антибиотици и медикаменти за лечение на диабет. Оттогава досега българските лекари са издали 204 230 рецепти, като по тях изпълнение продължава да бъде 66%, а анулираните са 14 164, добавиха от БЛС.

Маджаров обясни какви са трудностите за издаването на електронни рецепти, с които се сблъскват лекарите.

istock
istock

Tой коментира, че само 2938 от 3380 аптеки са изпълнили бели рецепти, и запита какво се случва с останалите 442 аптеки.

"Проследяването и контрола на лекарствените препарати у нас на практика към този момент е само на ниво изписване на рецепта", коментира той.

Връщат хартиената рецепта за антибиотици, но само в спешната помощ

Председателят на БЛС посочи, че настояват за връщане на паралелното използване на двата вида рецепти. "Възстановяване на паралелното използване на хартиена и електронна рецепта да е за определен период от време. През това време хартиената рецепта задължително да се качва от фармацевта в НЗИС и да се съхранява след изпълнението й", настоя той. Освен това БЛС настоява за въвеждане на ефективен контрол от страна на държавата на доставката и складовите наличности в аптечната мрежа с цел реално сравнение отпуснати и налични медикаменти.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg