Една доза от ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех" намалява процентите на прием в болница и смъртните случаи от Ковид-19 с над 75 процента при хора на възраст над 80 години, предаде ДПА, цитирайки нови реални данни от Великобритания.

Данните са публикувани от "Пъблик Хелт Ингланд" и представляват първият независим анализ във Великобритания, който показва ефективността на ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех" извън изпитвания.

Какво е важно да имате предвид преди ваксинация


Сред хората над 80-годишна възраст, данни за над 12 000 души показват минимум 57 процента защита срещу коронавирус 28 дни след ваксинацията с една доза от ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех", нарастваща до 88 процента след прилагането на втора доза.

istock
istock

"Пъблик Хелт Ингланд" наблюдава и действителното въздействие на ваксината на "Астра Зенека" и Оксфордския университет, която според ранните данни осигурява "добри нива" на защита от първата доза.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg