75% от активните интернет потребители изпитват притеснение от разпространението на коронавирус в България, а близо половината от тях се чувстват лично застрашени.

Това показва проучване на Nielsen Admosphere Bulgaria.

Разпространението на заразния коронавирус е главна тема в световните медии през последните седмици. 82% от респондентите споделият, че са попадали на новини във връзка с темата.

Въпреки че голяма част от респондентите изпитват притеснение от възможността да настъпи глобална епидемия, както и от евентуалното разпространение на вируса в България, малко под половината от запитаните се чувстват лично застрашени. Това обяснява защо половината от респондентите не са предприели никакви предпазни мерки до този момент.

istock
istock

Проучването е проведено сред активните интернет потребители, участващи в Българския национален панел в периода 3-17 февруари 2020г. Панелът е част от мрежата на European National Panels, оперираща в Чехия, Словакия, Полша и Унгария. Подобен тип проучване по темата за коронавируса се проведе и в тези 4 страни.

През последните седмици се говори за глобална заплаха,което бе повод много страни да предприемат различни мерки, като отмяната на директни полети от Китай и инсталирането на термокамери по летищата.

71% от българите изпитват притеснение от възможността да настъпи глобална епидемия – жените (80%) изразяват по-голямо притеснение от мъжете (62%), както и по-младите възрастови групи.

МВнР: Избягвайте пътуване до Италия

Около 80% от хората между 15 и 44 годишна възраст споделят загриженост по този повод в сравнение с хората над 45 г. - 65%.
Притеснението от това, че вирусът би могъл да започне да се разпространява в България е малко по-голямо – 75%, като жените отново изразяват по-силно отношение спрямо мъжете по този въпрос, заедно с по-младите до 44 годишна възраст.

Относно въпросът дали респондентите действително се чувстват застрашени от коронавируса, нещата седят малко по-различно. Малко под половината са дали положителен отговор, което изглежда е в резултат на липсата на потвърдени случаи на заразени в България до момента.

istock
istock

Съответно това засяга темата за предпазните мерки – половината от хората все още не смятат за нужно предприемането на превантивни мерки във връзка с разпространението на вируса.

Въпреки това 30% от запитаните обмислят да предприемат някакви действия в близко бъдеще, а 20% вече са взели някакъв вид мерки, като носенето на маска в публичното пространство и по-засилено спазване на личната хигиена. Всички коментирани въпроси по темата генерираха сходни резултати в Полша, Чехия и Словакия в подобен тип проучвания.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg