"Хората няма смисъл да ходят да си тестват антителата, това нищо не може да им каже, тъй като голяма част от антителата не са функционални, т.е. не са неутрализиращи антитела", каза имунологът акад. Богдан Петрунов пред БНТ.
 
Академикът поясни, че антителата само показват, че организмът им е имал контакт със съответния вирус и не трябва да ги успокоява голямото количество антитела в организма.
 
"Никой, прекарал вируса, няма антитела след 8-ия месец", каза акад. Петрунов.
 
Около 3,5% от хората по света не могат да се разболеят или много трудно се разболяват поради това, че имат много високо ниво на отделяне на интерферон.
 
Според него смесването на ваксини от различни видове е неправилно. Той е убеден, че всеки, който е с първа доза на "Астра Зенека", трябва да си сложи и втората.

Антитела в кърмата след ваксиниране имат майките

Случаите на тромбози при оксфордската ваксина са толкова малко, че са в процента на предвидимата медицинска практика, каза още академик Петрунов.
 

istock
istock

По думите му имунитетът се гради не само на база антителата, а основно се гради на клетъчния имунитет, така че ако те имат добър клетъчен имунитет, няма проблем. Те спокойно могат да се имунизират.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg