Продължаваме да наблюдаваме положителна тенденция в страната и всичко това ни дава увереност, че мерките са дали резултат и вървим по правилния път.

Това заяви на редовен брифинг за разпространението на коронавируса здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Дневната ни заболяемост спадна под 100 на 100 000 души.

Запазва се тенденцията за по-голям брой на излекуваните спрямо потвърдените.

Кога ще отоворят ресторантите за клиенти

От тази седмица правим антигенни тестове на учителите, съобщи още министър Ангелов. От учителите положителни са 0,21 процента при 12 232 теста, от непедагогическия персонал – 0,29 на сто при 3726 направени до момента тестове.

„По отношение на мерките България въпреки ниския индекс на строгост на мерките продължава да поддържа изключително добри нива на заболяемост в сравнение с всички други европейски страни, което показва, че ние умело ръководим пандемията на територията на страната и постигаме изключително добър резултат въпреки, бих казал, приемливите и не толкова строги мерки в сравнение с ЕС“, изтъкна проф. Ангелов.



На свой ред главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че за последните 2 седмици средната заболяемост е 125 на 100 000. На практика обаче в последните няколко дни тя е 90 на сто.

„Това ни отрежда 27-о място в ЕС по заболяемост и 6-о на Балканския полуостров. По отношение на смъртността тя достигна 11,5 на 100 000, което ни отрежда 11-о място в ЕС“, заяви доц. Кунчев. 

У нас само 3 са областите в „червената зона“ със заболеямост над 120 на 100 000 – Враца, Кюстендил и Плевен. Други 6 области са в „жълтата“ група от 20 до 60 на 100 000. Най-ниска е заболеямостта в Търговище за последните 14 дни – 38 на 100 000, най-висока е в Кюстендил – 154 на 100 000.

Отварят фитнеси и молове в началото на февруари

"Строгостта на мерките паднаха доста под 40%. Избора на тези мерки се формира на Тексаска скала, която разглежда различни социални дейности и техния индекс за риск от зараза. На най-ниската степен е да отвориш писмо, а на най-високата (девет) - да отидеш на бар. В деветките влизат религиозните събирания – например в Южна Корея имаше такива огнища", разкри проф. Венцислав Мутафчийски.

istock
istock

Следващите по опасност са ресторанти, фитнеси. Ресторанти с външни посещения имат индекс на опасност 3 – такива имат и къмпинг и игра на голф. Футболните мачове имат среден индекс между 6-7. Публиката обаче на мачовете се намира на осма позиция.

Споменава се колко много се опасни магазините, но те са в четворката, а по-малките магазини са с индекс 3. Като се спазват и мерките това число може още да падне, обясни проф. Мутафчийски.

Кои маски пазят най-добре от коронавируса​​​​​​​

Училищата, детските градини и яслите, ресторантите, големите молове и баровете бяха основните центрове на зараза. Едва на четвъртата седмица започна да пада заболеваемостта, смъртността още по-бавно, но в крайна сметка има резултат.

Най-човешките грижи са за образованието и здравеопазването – например спирането на плановите операции, което може да коства човешки живот. Сега такива се извършват, трябваше да се направи, въпреки известните рискове.

"Началните класове нямат никакъв шанс за качествено дистанционно обучение. Нямат навици да боравят по този начин, вредно е за здравето им, уморяват се да седят толкова време пред монитори. Трябваше да жертваме нещо друго, за да може нашите деца да се учат. Това е човешко", подчета Мутафчийски.

Той изрази подкрепа от името на Щаба за заповедта на министъра на здравеопазването за сроковете, които са разписани.

„Хората си искат живота обратно. Ние не по-малко от тях си искаме живота обратно. Но трябва да си върнем живота здрави”, коментира проф. Ангелов.

„Целта на мерките е да спасят животи. Разбирам притесненията на туристическия бранш”, каза още Ангелов.

Той обясни, че българите, които се прибират, ще бъдат поставяни под карантина или ще им се прави антигенен тест. Карантината ще се вдигне при отрицателен PCR или антигенен тест.  

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg