Отчитаме изключително положителни данни от въведените мерки.

Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов  на редовния брифинг на здравните власти относно разпространението на коронавируса у нас.

Страната ни е на 24 място по заболевамоест в Европейския съюз и на трето по смъртност. Излекуваните за последното денонощие са два пъти повече от новите случаи. На седмична база ситуацията е същата – съответно 10 454 към 5170.

По отношение на заетостта на болничните легла на национална база – 32% са заети леглата за неусложнени пациенти, 47 на сто е заетостта с пациенти в усложнено състояние.

Медиците с положителни тестове – 9045 от началото на епидемията, активните случаи към момента са 2833, от които в лечебни заведения са 117, в интензивни структури – 7 души.

Кога ще започне масовото ваксиниране у нас

Враца, Русе и Варна са областите с най-висока заболеваемост. Забелязва се тенденция за намаляване на случаите в три области - Кърджали, Разград и Габрово.

Създадена е логистика и организация за доставката и поставянето на ваксината на Moderna, увери здравният министър.

На сайта на здравното министерство ще бъде публикувана подробна информация и график за доставките и имунизацията.



Кукерският фестивал в Перник тази година ще бъде отменен, обяви доц. Ангел Кунчев. По-рано през деня кмета на града е провел среща със здравните власти, за да обсъдят как обичая да се проведе, без да се застрашава здравето на обществото.

Одобриха Covid ваксината на Moderna

"Очакваме средата на януари, когато ще отчетем данните от Нова година. Тогава ще са минали и 10 дни от началото на учебната година. Предстои в понеделник среща с образователния министър, на която детайлно да разгледаме възможностите за другите ученици", обясни проф. Ангелов.


На брифинга изненадващо се появи премиерът Борисов, който пожела здраве за празника и отговори на въпросите, които президентът задочно му зададе през медиите.

БТА
БТА

"За радост имаме изключително компетентен щаб и мерките, които прилагаме, са най-меките и най-щадящи психиката на хората. А в същото време дадоха на огромна част от бизнеса да работи", подчерта министър-председателят.

"На 7 декември 2020 Радев определя дата за избори - 28 март. Потвърди я на 19 декември. Тогава в болниците има 7000 души. Днес имаме 4262-ма в болници. Кой диктува на президента датата 28 март и кой, виждайки, че в момента ГЕРБ е първа политическа сила, желанието да ги отлага. Много нечистоплътно е да искаш от здравните власти да ти датат прогноза", смята Борисов и подчерта, че ГЕРБ се готви за избори.

Премиерът изрази надежда скоро и бързо да бъдат ваксинирани голям брой хора. Той подчерта, че в България ще  пристигне и ваксината на Moderna, която беше одобрена от Европейската агенция по лекарства.

istock
istock

"Считам, че да ни вика на консултации, е за да си измие ръцете с нас. Ние се подготвяме за март. Минаха избори във Франция, Румъния, ползваме техните протоколи. Няма да откриваме топлата вода", заяви още Борисов и нареди на здравните власти да изпратят запитване до големите здравни институти за  прогноза как ще се развива пандемията към март месец.

Министър-председателят коментира и изказване на президента за връзките му с депутати от ДПС.

"ДПС си е партия, която си има почетен председател. И с етническата карта, и Доган никой не трябва да си играе. И който не е запознат, моля, да бъде по-внимателен в исканията си. Аз съм започнал да печеля изборите сам, мажоритарно. Ердоган май тогава беше кмет. Да кажат, че ми е помагал…С нашите съседи мюсюлмани ние водим най-добрата политика и дипломация", подчерта Борисов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg