Справяме се и с третата вълна, което означава, че мерките бяха навременни, пълноценни и дадоха резултат. Здравната ни система издържа, но продължаваме да губим животи. Ние лекарите не помним пациентите, които сме излекували, но помним тези, които сме загубили. Това каза проф. Костадин Ангелов по време на брифинг.
 
Заповедта за разформироване на НОЩ е още от 26 февруари, подчерта Ангелов. Според него това е абсолютно логично решение, Той призовава политиците да не правят политика на гърба на здравеопазването. Логично е щабът да бъде раформирован в края на мандата, допълни той. Той обясни, че брифингите продължават, а отговорността за контрола на пандемията се носи от министъра на здравеопазването и държавния здравен инспесктор.
 
 "Здравеопазването не може да бъде боксова круша, върху която да се упражняват нови политици", подчерта Ангелов.
 
Очакваме да минат няколко седмици, за да се усети чувствително намаляване на броя на хоспитализираните, каза още той. Оптимистичният вариант за страната ни е постигане на колективен имунитет в края на юни, реалистичният е – в края на юли, а песимистичният вариант - в краят на август.
 
През април в страната ни се очакват общо 324 090 дози ваксини, като се очаква много голяма доставка от Pfizer, през май се очакват близо милион и половина дози, през юни - над милион и половина дози, каза още министърът в оставка Костадин Ангелов.

БТА
БТА

Доц. Ангел Кунчев обясни, че сме на 11 място в Европа по заболеваемост и на 4 на Балканите. На 2 място сме по смъртност в ЕС и на Балканите.
В половината от страната заболяемостта е под 500 на 100 хиляди души, каза още Кунчев. С най-висока продължава да е заболеваемостта в София-град, а с най-ниска област Видин, това заяви доц. Ангел Кунчев.

Заведения, дискотеки и молове отварят през април

В момента "огънят" е в Унгария, Швеция, Нидерландия. Добрият пример е Португалия, а лошият е Швеция, където заболяемостта надминава в пъти тази в съседните й страни, каза още Кунчев по отношение на развитието на коронавируса в Европа. Има леко понижаване на случаите на заболели в ЕС, но в отделни страни все още заболяемостта е висока.

„Обмисляме за театрите, при които в момента капацитета е 30%, да бъде увеличен на 50%. Ще пуснем заповед за това леко разпускане на мерките”, каза проф. Ангелов.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg