Отпада вариантът за предписване на антибиотик с хартиена рецепта и няма да има изключения нито за лекари, нито за зъболекари, които да продължат да изписват лечение по този начин. Отложеното до края на март запазване на хартиения вариант няма да бъде удължено.

Възможността за предписване на антибиотици и на хартия беше временно възстановена в средата на декември 2023, след като в продължение на два месеца пациенти се оплакваха от неизпълнени в аптеката рецепти заради софтуерни проблеми или заради липса на посочения в електронната рецепта медикамент. Тогава и лекари, и зъболекари сигнализираха за затруднения в изписването на електронна рецепта, спешните медици обявиха, че не разполагат с електронен подпис, нито с компютри в линейките, което означава, че не могат да изпишат лечение на пациентите си.

Край на хартиените рецепти за антибиотици

Изключения в изписването на антибиотици няма да има. Системата е тествана и може да работи и офлайн. При офлайн режим рецептата ще се запазва в мобилното устройство и когато се възстанови връзката с интернет, ще се изпраща към здравната информационна система.

istock
istock

За да получи рецептата си пациентът, трябва да каже ЕГН-то си и датата на изписване. Това е т. нар. двуфакторна защита върху рецептата. Оттам нататък се зарежда лекарското предписание и аптекарите могат да видят дозировката. Този проблем също вече е решен, твърдят специалисти.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase