Българският фармацевтичен съюз не смята, че трябва да има изключения и изписването на антибиотик да бъде възможно и на хартия. Това заяви пред БНР председателят му Димитър Маринов. 

От 1 април отпада вариантът за предписване на антибиотик с хартиена рецепта и по последни данни на Здравното министерство не се предвиждат изключения.

Маринов подчерта, че в аптеките няма проблеми с електронните рецепти.

Медицинските услуги са поскъпнали значително

"Почти няма неизпълнени рецепти", отбеляза той и добави, че не трябва да се смесват проблемите с вида на рецептите и този с недостига на лекарства. По думите му и в момента в електронните рецепти лекарите могат да посочат възможна генерична замяна. Според него голяма част от лекарите са продължили да изписват електронни рецепти, въпреки досегашната възможност това да става и на хартия. 

Димитър Маринов не вижда проблем в новата ситуация

Д-р Десислава Кателиева - председател на Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ, подчерта обаче, че от 1 април ограничават достъпа до антибиотично лечение на сериозна група пациенти в отдалечените райони, където няма лекариТя обясни това с факта, че голяма част от спешните екипи са от долекарски екипи, а те не могат да отпускат електронни рецепти

istock
istock

"В центровете за спешна медицинска помощ има повече медицински фелдшери и лекарски асистенти отколкото лекари. До този момент те издаваха книжни рецепти. От 1 април медицинските фелдшери и лекарските асистенти, съгласно наредбата за издаване на медицински рецепти, нямат право да издават електронни рецепти, защото първо нямат достъп до електронната платформа, второ - защото нямат електронен подпис, трето - защото законът не им го позволява".   

Д-р Кателиева смята, че това е трябвало да бъде променено и лекарски асистенти и фелдшери да имат достъп до електронната платформа. Като друг проблем тя посочи, че много малко от лекарите в извънболничната спешна помощ имат електронни подписи, а без такива не могат да издават електронни рецепти. Според нея електронната рецепта не е добър вариант в спешната и неотложна помощ. Д-р Кателиева напомни, че още преди половин година са настоявали тези екипи и кабинети да могат да издават и книжни рецепти, за да може да се избегнат проблемите.

Как ще влизаме в пациентското си досие

Според Сдружението на лечебните заведения от специализираната извънболнична помощ изцяло електронното предписване на антибиотик е правилна и необходима стъпка в посока по-ефективен контрол върху употребата на антибиотици, но в същото време трябва да има изключения, които да дават възможност на лекари да изписват тези медикаменти и на хартиена рецепта. Катя Ганова, която е председател на сдружението, посочи, че има лекари, които нямат сключен договор с НЗОК и не разполагат с необходимия софтуер. Тя даде пример с възрастни лекари, които работят и след пенсионирането си и имат индивидуални практики. Затова, според нея, трябва да има изключения и възможност за работа с хартиени рецепти. Засега обаче това не се предвижда.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase