Лекарите вече имат възможност да предписват електронни рецепти през мобилното приложение eRx дори и да няма интернет свързаност, съобщиха от пресцентъра на „Информационно обслужване“.

Новата функционалност, която беше разработена от „Информационно обслужване“, облекчава значително медицинските лица и пациентите при домашни посещения и спешни случаи, особено в трудно достъпните райони, отбелязват от компанията.

При офлайн режим електронната рецепта се запазва локално на мобилното устройство на медицинския специалист и когато връзката с интернет бъде възстановена, тя се изпраща към Националната здравноинформационна система (НЗИС). 

Какво трябва да знаем за електронната рецепта

Изписаната рецепта веднага попада в електронното здравно досие на пациента и може да бъде изпълнена от всяка една аптека, което спестява време и разходи на лекарите и гражданите. Чрез еRx лекарите могат да изпишат електронна рецепта по всяко едно време и от всяка една точка, без да е необходим достъп до компютър с медицински софтуер. Новата версия на мобилното приложение включва също и подобрения в интерфейса, свързани с данни за пациента, предписани лекарства и инструкции за прием на предписаните медикаменти. 

istock
istock

Данните на "Информационно обслужване" показват, че от пускането на системата до момента през НЗИС са издадени над 47 млн. електронни рецепти, като 1,762 млн. от тях са т.нар. бели. Над 70% от тях вече са изпълнени в аптечната мрежа. Анулираните „бели" рецепти са едва 3% от издадените през НЗИС. Данните категорично показват, че електронният еквивалент успешно заменя хартиените рецепти, посочват от „Информационно обслужване“.

Как ще влизаме в пациентското си досие

Мобилното приложение за издаване на електронни „бели“ рецепти може да се използва от всички лекари, зъболекари, фелдшери и ветеринари. 

Амбицията ни е от 1 април 2024 г. всички лекарства по лекарско предписание да се изписват по електронен път, каза в края на миналата година заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов. До тази дата все още е възможно изписването на антибиотици на хартиени рецепти. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase