Как да бъде подобрен достъпът на пациентите до тяхното електронно здравно досие?

В момента достъпът се осъществява само чрез квалифициран електронен подпис, с какъвто обаче разполагат едва под 10% от населението. Законодателството предвижда и възможност това да се случва чрез електронна идентификация, с каквато ще разполагаме с новите документи за самоличност.
 
"Няма как лични лекари да имат немедицинска дейност и да се занимават с достъпа до здравното досие по този начин. Против това сме лекарите да бъдат натоварвани с немедицинска част", заяви пред БНР д-р Ваня Добрева, общопрактикуващ лекар и член на УС на Българския лекарски съюз.

Тя изрази опасенията на БЛС относно сигурността на достъпа – "само QR код и сдвояване на устройства изглежда притеснително и достъпно за много чувствителни лични данни".

Влизаме през телефона в здравното си досие

"Ние сме категорично против това сдвояване. Сдвояване на устройства, несвойствена дейност. Това е неуместно. Няма как лекарите да се занимават с това", коментира тя в предаването "Преди всички". Според нея процесът не може да се случи "толкова бързо и изведнъж".
Относно електронните рецепти Добрева припомни позицията на БЛС, че са и за двата вида рецепти, за да може и лекарите да са улеснени в работата им, и пациентите да имат достъп до лечение.
 

istock
istock

"И двете неща имат своите предимства и своите недостатъци. Има случаи, в които е много по-удобно да бъде изписана хартиена рецепта. Всеки лекар и за всеки случай има различно предпочитание. Затова според нас е редно и двете да бъдат възможни, както е в цял свят. А вече когато системата бъде изгладена, когато всички се убедим, че това е по-добрият начин – електронната рецепта сама ще измести хартиената."

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase