Родителите вече ще могат да получават информация и от електронното досие на децата си. Това каза пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването доц. Петко Стефановски. Допълнена е функционалността на Националната здравноинформационна система и стана възможно родителите да получават информация и нотификация за пациентското досие на детето си.

Ивайло Стойчев, мениджър-проекти в „Информационно обслужване“ АД, посочи, че вече всички родители, притежаващи електронен подпис, имат достъп до е-досието на децата си през приложението е-здраве.

Как трябва да постъпи родител с малко дете, ако иска да смени личния лекар

Сигурността на медицинските данни е от изключително значение и данните ще бъдат достъпни само с електронен подпис, допълни той. Информацията за детето съдържа прегледи, ваксини, издадени рецепти и др.

istock
istock

Електронното досие, което се поддържа на сайта на НЗОК, е само за здравноосигурени лица, каза Александър Огнянов, директор на дирекция "Здравно-информационни системи" в Министерството на здравеопазването. В досието се вписват данни от лечебни заведения, които работят по договор с Касата, докато е-досието в НЗИС съдържа данни за всички граждани, посочи още Огнянов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg