От Министерството на здравеопазването разпространиха важна информация в полза на пациента, относно основните неща, които трябва да знаят хората за електронната рецепта.

Първо, тя е задължителна само за две групи медикаменти – антибиотици за системна употреба и лекарства за лечение на диабет.

70% от лекарите не могат да издават е-рецепти

Второ, електронна рецепта не се изисква за антибиотични капки за очи, антибиотични кремове, съставки (ампули) за лекарства, които се приготвят в аптека и други.

От ресорното министерство обясниха още, че издадените до влизане в сила на Наредбата рецепти на хартиен носител, чиято валидност е 6 месеца, се изпълняват по досегашния ред.

istock
istock

При отказ в аптеката да Ви бъде отпуснат медикамент, извън двете групи, за които важи задължителното електронно изписване, можете да се позовете на Наредба №4 за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg