АстраЗенека изразява увереност в безопасността на ваксината срещу COVID-19.

При внимателен преглед на наличните данни от повече от 17 милиона лица, имунизирани с ваксината срещу COVID-19 на Оксфорд - АстраЗенека в Европейския съюз и Великобритания, не са установени данни за повишен риск от белодробна емболия, дълбока венозна тромбоза или тромбоцитопения в нито една възрастова група, пол, партида или в никоя отделна страна, заявяват от компанията.

Към дата 8 март в Европейския съюз и Великобритания са съобщени 15 събития на дълбока венозна тромбоза и 22 събития на белодробна емболия сред лица, получили ваксината.

Борисов: Поръчали сме много повече от нужното количество ваксини

Това са значително по-малко събития, от тези които биха възникнали в неваксинирано население от 17 милиона души. Честотата е сходна с тази на разрешените за употреба ваксини срещу COVID-19.

БТА
БТА

Месечният доклад за безопасност ще стане публично достъпен на страницата на Европейската Агенция за Лекарствата през тази седмица в съответствие с извънредните мерки за прозрачност за СOVID-19.

В клиничните проучвания, въпреки че броят на тромботичните събития е малък, те са по-рядко срещани във ваксинираната група. Няма също така доказателства за увеличено кървене при над 60 000 участници, включени в изпитванията.

"Около 17 милиона души в ЕС и Обединеното кралство са получили нашата ваксина до този момент и броят на случаите на тромбози, съобщени в тази група е по-нисък от стотиците случаи, които биха възникнали в общото население. Естеството на пандемията доведе до повишено внимание към отделните случаи и ние прилагаме по-строги от обичайните стандарти след прилагане на ваксината, за да осигурим безопасността на населението", заяви Ан Тейлър.

Спират ваксинацията с "АстраЗенека"

От компанията заявяват, че няма проблеми с качеството, свързани с която и да е партида на ваксината, използвана в Европа или която и да било друга част на света.

istock
istock

Европейските здравни власти провеждат допълнителни анализи, при които до този момент не са открити отклонения и няма повод за безпокойство.

В хода на производство на ваксината АстраЗенека, партньорите на компанията и повече от 20 независими лаборатории провеждат над 60 теста за качество.

Кунчев: Над 90% от ваксината на "АстраЗенека" вече е приложена

Всички те трябва да посрещнат стриктните критерии за качествен контрол, като тези данни се предоставят на регулаторните власти във всяка една страна или регион за независим преглед, преди да бъде освободена всяка една партида в съответната страна.

Основен наш приоритет е безопасността на населението. Компанията внимателно проследява този въпрос, но до този момент няма установена причинно-следствена връзка между приложението на ваксината и събитията. За да успеем да се справим с пандемията е важно хората да се ваксинират съгласно националните ваксинационни планове, допълват от компанията.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg