Желаещите да се ваксинират срещу COVID-19, които миналата седмица са се записали предварително през електронната платформа, ще могат да се презапишат, ако не искат да се ваксинират с ваксината на "АстраЗенека".

Това увери по време на брифинг министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

От днес започва поставянето на ваксини на записалите се, но ваксината ще бъде само от наличната в момента - на "АстраЗенека". Който не желае такава ваксина, ще трябва да изчака доставката на останалите ваксини, допълни министър Ангелов.

Какви са нагласите на хората за ваксинирането

В публичното пространство има дебат за възможността за избор на ваксина, както и за това, че тази не е подходяща за лица над 65-годишна възраст, но смятам, че тези страхове трябва да бъдат премахнати от съзнанието на хората, защото са неверни, допълни той.

Костадин Ангелов
БТА

Науката каза много ясно и точно, че тази ваксина създава достатъчно високо ниво на сигурност, добави министър Ангелов.

Над 23 хиляди са ваксинираните членове на секционните избирателни комисии. Вече имаме основателни подозрения, че има хора, които се записват и със сигуронст няма да участват в изборите, но го правят само, за да се ваксинират, каза още министър Ангелов.

58% е нарастване на заболеваемостта у нас

Той увери, че за всички, които са се ваксинирали с първа доза на дадена ваксина, се пази втората доза.

Ваксинираният може да пренася вируса, но не може да се разболява, добави още той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg