Нужни са от още 16 милиарда долара, за да могат държавите с ниски доходи да се справят с пандемията от коронавирус, обяви днес Световната здравна организация, предаде ДПА.

Това е празнина в бюджета, която трябва да бъде запълнена, за да бъдат снабдени държавите с ваксини, тестове и лекарства по програма на ООН. Сумата може да бъде използвана за създаване на запас от 600 милиона дози ваксини, закупуване на 700 милиона теста и лечение на 120 милиона пациенти, посочи СЗО.

Науката ни даде инструментите за борба с Covid-19; ако те бъдат споделени солидарно в глобален мащаб, тази година можем да сложим край на Covid-19 като извънредна ситуация в световен план, каза ръководителят на СЗО Тедрос Гебрейесус.

По оценки на ООН, 92 процента от средствата трябва да дойдат от Европейския съюз и от групата на най-инструлиализираниите държави Г-20.

istock
istock

Гордън Браун - посланик на СЗО за глобално здравно финансиране, каза, че 16 милиарда долара са нужните средства, предвид глобалното икономическо въздействие на пандемията.

Браун разкритикува огромното неравенство при разпределението на ваксини по света и достъпността на тестове и лекарства.
Той изтъкна ниските нива на ваксиниране в бедни държави, при положение, че милиони дози ваксини ще бъдат изхвърлени неупотребени от богатите държави.

СЗО си е поставила за задача до средата на годината да бъде ваксинирана половината от световното население.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg