Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров издаде заповед, съгласно която за работните колективи до 7 души може да се допусне изключение от изискването за носене на защитна маска. Новата заповед влиза в сила от днес. 

Това ще става по преценка на работодателите, органите по назначаване и физическите и юридически лица - собственици или управители на обекти с обществено предназначение, търговски и други обекти, предоставящи услуги на гражданите.

Условието е всички лица да са ваксинирани срещу Covid-19 и/или да са преболедували коронавирусната инфекция.

На прага да влезем в „зелената зона“ сме по отношение на Covid-19

По смисъла на заповедта за „ваксинирано срещу Covid-19“ се приема лице със завършен ваксинационен курс срещу Covid-19, удостоверено с Цифров Covid сертификат на ЕС за ваксинация и преминал 14-дневен период, считано от датата на поставяне на последната доза

istock
istock

За „преболедувало Covid-19“ се приема лице с лабораторно доказан Cvodi-19 с PCR изследване или с бърз антигенен тест, за периода от 15-тия до 180-тия ден, считано от датата на проведеното изследване, за което лицето е било в домашна или болнична изолация, удостоверено с предписание на съответната регионална здравна инспекция, или с Цифров Covid сертификат на ЕС за преболедуване на Covid-19.

Цялата заповед може да видите тук.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg