Спазването на противоепидемичните мерки доведе до безпрецедентен спад в случаите на заразните заболявания.

Това каза в националния пресклуб на БТА главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. През миналия сезон бяхме в ситуация, в която на практика нямаше грипна епидемия.

По думите му, когато един вирус се оформи като водещ, успява да избута всички останали щамове и да намали терена за тяхното разпространение. Не може да се предскаже какво ще бъде през следващия сезон, но по-вероятно е грипът да се върне, добави той.

Ще ползваме ваксината на „Янсен” и у нас

Количествата ваксини срещу COVID-19, които се очакват в страната ни през май, са два пъти повече в сравнение с доставките през април, а през юни - четири пъти повече, посочи още Кунчев.

istock
istock

Който успее да достигне 70-75 на сто ваксинирано население, ще "паднат маските", допълни още Кунчев.

Ваксини през е-платформа ще заявяват личните лекари

Започва Европейската имунизационна седмица, която се осъществява под егидата на Световната здравна организация /СЗО/ и се организира от 2008 г. Темата на инициативата е "Ваксините ни сближават".

Имунизациите са най-успешната мярка в общественото здраве, каза Скендер Сила - ръководител на офиса на СЗО в Бъгария. Много е важно да не се пропускат рутинните ваксинации, а доста деца по света заради пандемията са ги пропуснали, което подлага на риск здравето им, добави Сила.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg