Само Министерството на труда и социалната политика подкрепя предложението на „Обединени патриоти“ ТЕЛК-решенията да се обжалват от НОИ пред административните съдилища, както и осигурителния институт да изисква допълнителни прегледи и изследвания при съмнения за злоупотреби.
 
В рамките на обсъжданията в Тристранния съвет, бизнес и синдикати се въздържаха, съобщи БНР.
 
Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ и Димитър Бранков от стопанската камара са категорични, че обжалванията пред съда, а не пред Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК), ще натовари допълнително съдилищата без гаранция, че повторните прегледи ще са обективни.
 
„Когато въпросното решение е дадено на съд и делото продължава години наред, ако направиш едно контролно или каквото и да било друго изследване след 2 години, то няма как да покаже същото, което е показала в момента на освидетелстването на лицето“, посочи Григорова.
 
Оценяваме, разбира се, положително намеренията на вносителя, необходимостта от засилване на контрола, за който всички говорим, но конкретното решение, което се предлага според нас ще създаде повече проблеми, отколкото би решило, коментира и Димитър Бранков.
 

istock
istock

Отрицателни становища по предложенията има и от НОИ и министерството на здравеопазването.

Предлагат да паднат таксите за социални услуги

Александър Сиди от ВМРО декларира, че между първо и второ четене на текстовете в парламента са готови да се съобразят с част от забележките на бизнес и синдикати.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg