Българският лекарски съюз излезе с апел към гражданите да не предприемат самолечение, защото рискуват здравето и живота си.
 

"Във връзка със зачестилите публикации в социалните мрежи и сайтове, написани от лекари и представящи се за такива, в които се съдържат конкретни терапевтични схеми за домашно лечение на симптоми на Covid-19 или на положителни на Covid-19 пациенти, от БЛС заявяваме: Самолечението е изключително опасно!", заявиха от сдружението.

Ангелов: Страхът не може да бъде основание за настаняване в болница

Именно паниката и предупреждението, че лекарствата свършват, провокираха хора, които не са болни, също да изкупят от аптеките най-често изписваните от медиците медикаменти.
    
"Част от медикаментите, които се тиражират, биха могли да доведат до свръхнатрупване в организма. Част от препоръчваните лекарства, могат да причинят внезапно и остро кървене в организма.

istock
istock

Сред препоръчваните медикаменти има откровено безполезни в ситуацията и представляват търговска реклама на хранителни добавки. Протоколите, които се публикуват в научните издания, не съдържат конкретни търговски марки. Те са предназначени за квалифицирани медицински лица, които съобразяват индивидуалното състояние на пациента и не могат да служат за самолечение", предупредиха от БЛС.

Проф. Чорбанов: Пълният локдаун само отлага разпространението на COVID-19, не го спира

"Срещаната повторяваемост на препоръчваната терапия от лекуващите лекари на симптоматиката на остро вирусно заболяване е привидна. Тя е съобразена с индивидуалното  състояние на пациента и не може да се използва като универсално лекарство за всички. Отпуснатото на близък лекарство не трябва да се взема без консултация с лекар", посочват още медиците.

"Призоваваме гражданите при симптоми да се обърнат към личния си лекар, който ще им назначи индивидуална терапия. Нека да бъдем отговорни и да не се доверяваме на публикации, които ни „лекуват“. Самолечението е опасно!", предупреждават за пореден път от Лекарския съюз.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg