В страната ще бъдат обособени болници само за лечение на пациенти с Covid-19.

Това съобщи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на правителствено заседание. Очаква се заповедта за реорганизация на болниците да бъде издадена днес.

„Ще пуснем днес заповед за нова реорганизация с подготовката за създаването на болници, които са специализирани само за лечение на Covid, а в големите болници ще бъдат разкрити по 200 легла“.

Николова: 5-звездни хотели са готови да приемат болни от COVID-19


„Болниците в София, които ще разкрият отделения с по 200 легла, са „Св. Анна”, „Софиямед”, „Токуда”, Александровска”, „Пирогов” и ВМА”, добави проф. Ангелов.

istock
istock

Министърът посочи, че отговорът на въпроса дали ще има достатъчно медици, които да покрият нуждите на новооткриващите се легла, е много труден.

„Тревожно ми е, че виждам, как някои пациенти не могат да достигнат до лечебни заведения. Не е нормално пациент да не получи помощ”, каза още той.

Здравният министър връчи ключовете за 20 нови линейки, които ще подпомогнат работата на спешните центрове. 17 от тях са предназначени за ЦСМП – София, 2 за ЦСМП - Пловдив и 1 за ЦСМП - Варна.

Как се дава болничен при карантина

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова съобщи пред колегите си от кабинета, че при нужда туристическият бранш има готовност да осигури легла в хотели за настаняване на заразени с коронавирус пациенти.

„В разговора си с министър Ангелов по отношение на вашето разпореждане и предстои с него допълнително да разглеждаме предложенията и да се прецени необходимостта от здравните власти на капацитета“.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg