Десетки сигнали от предприятия от цялата страна са постъпили в КНСБ в последните дни заради неясноти с правилата за карантиниране на болни или контактни работници и на така нареченото „самоизолиране“ или „самокарантиниране“. Това съобщи за „Хоризонт“ националният секретар по безопасност и здраве при работа в КНСБ Огнян Атанасов.
 
Основният проблем е как да се отчете карантината:
 
"Работник, който се чувства зле - обажда се сутринта на личната лекарка, която го насочва да си направи тест, още преди да е излязла тази система, която ще имат личните лекари за издаване на направления. Човекът си прави тест. Той излиза след два дни и му се издава болничен след издаване на теста, след установяване на заболяване с Covid-19, каквито са указанията на Министерството на здравеопазването.
 
Двата дни обаче, в които той чака, всъщност са висящи. Тоест личният лекар по тази заповед трябва да издаде болничен от деня на установяване на заболяването. А първите два дни? Какво се случва с тях?"
 

istock
istock

Според синдикалиста болничният лист трябва да се издаде от деня, в който работещият е насочен, дори и устно към правене на PCR тест, в противен случай има риск да бъде уволнен за неявяване на работа:

МЗ: Отрицателен PCR тест не отменя карантината

"Тоест, ако работодателят реши да спазва напълно правилата, може дори да ме уволни затова, че не съм се явил два дни, в които аз реално съм бил болен, на работа. Тук не е ясно и кои са всъщност контактните лица. По какви правила става това?", попита Атанасов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg