Столичната регионална здравна инспекция изнемогва с раздаването на предписанията за карантина, тъй като нямат достатъчен човешки ресурс. Поради тази причина се обмисля да се пращат SMS, вместо да ходят по адреси.

„Информацията за заразените достига до нас чрез Националната информационна система. Тогава извършваме епидемиологично проучване и определяме контактните лица и ги карантинираме. При ситуация с хиляди с положителни резултати и много контактни лица, не сме в състояние своевременно да подадем тази информация”, обясни д-р Илонка Маева на брифинг, която ръководи временно Столичната регионална здравна инспекция след оставката на д-р Данчо Пенчев по-рано през седмицата.

50% ръст на починалите от коронавриус у нас


Информацията за болни и контактни достига и до личните лекари. След като предписанията бъдат подписани и подпечатани, трябва да бъдат разнесени по адреси. Те обаче са хиляди.

istock
istock

„16 екипа се занимават с това, но се получава изоставане”, обясни д-р Маева.

Проведен е разговор с Информационни системи и ще бъде направено предложение в министерството за промени, за да стига информацията за карантината до контактния.

„Предлагаме да се подаде кратък есемес на лицето, което се карантинира. Очакваме отговор от министерството”, обясни д-р Маева.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg