Болните от COVID-19 вече няма да подлежат на задължително болнично лечение. Това решиха депутатите с поправки в Закона за здравето, приети на първо четене.
 
В сега действащото законодателство на задължителна изолация и на болнично лечение подлежат болни от и заразоносители на холера, чума, вариола, жълта треска, вирусни хеморагични трески, дифтерия, коремен тиф, полиомиелит, бруцелоза, антракс, малария, тежък остър респираторен синдром, COVID-19 и туберкулоза с бацилоотделяне. С поправката обаче задължението за болнично лечение отпада.

Уведомяват ни по телефона, че сме под карантина

С проекта се предлага още хората, които трябва да са под карантина или поставени в изолация, да бъдат уведомявани чрез обаждане по телефона, SMS или чрез изпращане на имейл от РЗИ.
 

istock
istock

Други текстове дават възможност на здравния министър да налага забрана за износ на лекарствени продукти, за да бъдат покрити нуждите на населението при нужда.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg