Уведомяването за поставяне в изолация или под карантина заради COVID-19 и други заразни болести да може да става по телефона или чрез есемеси и електронни съобщения.

Това предвиждат промени в Закона за здравето, внесени от председателя на ПГ на ГЕРБ и на здравната комисия Даниела Дариткова.
 
Предписанието ще се издава от началника на съответната Регионална здравна инспекция, както и досега, но отпада изискването да е по предложение на лекуващия лекар.
 
Продължителността ще се определя със заповед на министъра на здравеопазването по предложение на главния държавен здравен инспектор.
 

Контактните лица няма да имат право да отказват изследване с цел установяване на носителство на заразна болест.

Кога сме „контактни лица“ на колегите ни с COVID-19

Променя се и досегашната законова разпоредба, която предвиждаше, че пациентите, заразени с COVID-19 и други опасни болести, подлежат на „задължителна изолация и/или болнично лечение“.

istock
istock

Промените предвиждат още - по време на обявено извънредно положение или извънредна обстановка заради епидемия, както и до три месеца след изтичането им, здравният министър да може да забрани износ на конкретни лекарствени продукти.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg