300 000 работници и служители или около 10% от заетите у нас, са били карантинирани от началото на Covid кризата.

27 000 са болничните, издадени заради коронавируса. Това каза Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал в ефира на БНР.

На този фон предприятия са поставени пред риска да прекъснат работа заради липсата на персонал, предупредиха от бизнеса.

Поредният удар върху бизнеса засяга промишленото производство и непрекъснатия производствен цикъл, където дистанционната работа и големите отстояния на работните места са невъзможни, посочи Добрин Иванов.

Два варианта за компенсации на работниците

“Очаквам наистина в близко бъдеще това да създаде големи трудности в голяма част от предприятията и някои от тях да прекъснат работа заради липса на работна сила“.

istock
istock

Другият проблем пред бизнеса е липсата на ясен регламент за карантиниране на контактните и на заболелите.

В периода на изчакване на действията на здравните власти работодателят трябва сам да решава.

“Да допуска контактни лица на работните им места с риск те да са заразоносители, да разпространяват заразата или работните места просто да бъдат оставени без работници по решение на работодателя“, казва още Иванов.

Предлагат нова мярка за работниците от затворени фирми

Припомняме, вчера социалният министър Деница Сачева заяви, че до края на седмицата ще стане ясен новият механизъм, по който държавата ще плаща компенсации на работници, засегнати от затварянето на икономически сектори.

По думи на Сачева се работи по два варианта - единият е даване на двойно обезщетение за безработица в размер на 24 лева, а другият предвижда 80% от осигурителния доход без участие на работодател.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg