Премиерът Бойко Борисов, който взе участие във видеоконференцията на членовете на Европейския съвет, коментира след края му, че се надява до края на годината и Европейският парламент, и Съветът да намерят компромис и решение по темата с европейските плащания до държавите членки.

По отношение на основната тема на Съвета - пандемията, министър-председателят отбеляза, че има няколко страни, в които са въведени много тежки мерки, но данните сочат, че това не води задължително до успех.

Могат ли първите ваксини срещу Ковид-19 да изградят стаден имунитет

Борисов напомни, че т.нар. локдаун се отразява негативно на психиката и на здравето на хората, които са затворени по къщите си. 

„Затова считам, че ние трябва с много добра организация и стриктни мерки – това, което много пъти вече отбелязахме – да не се събират хората, доброволно да се ограничават, да носят маски на обществените места, за да може и трудовият процес да върви,  парковете, градините и планините да бъдат достъпни, да могат хората свободно да се движат и да не чувстват заповед, с която насила да бъдат държани. Това е нашият апел – всеки да прояви съзнание и разум“, заяви премиерът.

istock
istock

По темата за ваксините премиерът Борисов изрази благодарност към Еврокомисията за бързата й работа и за създаването на необходимите инструменти. Министър-председателят напомни, че страната ни участва в пълното портфолио ваксини, съобразно европейската солидарност. 

„Ваксините ще бъдат безплатни, доброволни и сертифицирани”, категоричен беше Борисов.

Борисов обеща да осигури всички видове ваксини, предложени от ЕК

Относно антигенните тестове министър-председателят посочи, че България е подготвена, заделени са 15 млн. лв. за тяхното закупуване. 

„Целта е когато стигнем платото и малко тръгнем надолу, да знаем цялата картина каква е“, добави Борисов. 

istock
istock

По думите му антигенните тестове са важни  и за улесняването на пътуването между европейските държави.

След края на видеоконференцията премиерът Бойко Борисов проведе работно съвещание с министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, на която обсъдиха резултатите от дискусиите на европейските лидери.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg