Британският вариант на новия коронавирус, противно на предишните опасения, не увеличава тежестта на инфекцията. Това показват две нови проучвания, проведени във Великобритания.

Вариантът на вируса, който бе изолиран първо в страната, обаче се разпространява по-бързо от другите мутации на коронавируса, показват изследванията, публикувани от специализирани научни издания на списание „Лансет“ (The Lancet).

Здравните власти отчитат първи крачки от края на третата вълна на Covid-19 у нас

В първото проучване са наблюдавани над 300 пациенти с коронавирус в две градски клиники в Лондон в последните два месеца на миналата година.

Тежестта на симптомите и делът смъртните случаи в двете групи са сравними, но при заразените с британския вариант изследователите открили по-висок вирусен товар, т.е. по-голям брой на вирусните частици в техните кръвни проби.

istock
istock

Второто проучване обхваща около 37 хиляди души, използвали приложение за съобщаване на симптоми на медицински лица от края на септември до края на декември 2020 г.

СЗО с позиция за ваксинирането на бременни

Учените не са открили статистически значима връзка между броя на пациентите с британски вариант на вируса в определен регион на Англия, Шотландия или Уелс и броя на случаите на тежък Covid-19.

Репродуктивният индекс - показателят, по който учените преценяват скоростта на разпространение на даден вирус -  при британския вариант обаче е 1,35 пъти по-висок от този на първия вариант на коронавируса.

Всички налични до момента ваксини обаче са ефективни срещу британския щам. Междувременно СЗО излезе с тревожни данни - седма поредна седмица случаите на COVID-19 в глобален мащаб се увеличават.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg