Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров изразява одобрение за обявените от новия здравен министър проф. Христо Хинков приоритети - да спре безконтролното разрастване на здравната мрежа в страната и да се намали доплащането, което правят пациентите.

"Не бива да забравяме и обърнатата пирамида-извънболничната помощ е подценена за сметка на болничната. И не на последно място-кадровият дефицит, който не ни заплашва, а вече е факт", добави д-р Маджаров.

Жълтите и зелените рецепти вече ще бъдат електронни

По думите му, ако от средите на лекарите и медицинските сестри бъдат освободени онези 25 на сто от тях, които са в пенсионна възраст, сметките, които се правят за наличното кадрово състояние на здравната система, няма да излязат верни.

Според д-р Маджаров, когато се говори за увеличаване на заплатите на медиците се пропуска факта, че в България има най-високия процент заплащане за лекарствени средства в ЕС в сравнение с всички средства, които се отделят за здравеопазване.

istock
istock

"Средният дял за останалите държави е 15 на сто, а в България заплащането за лекарства е почти 45% от всички разходи. Една от задачите, които трябва да си постави един здравен министър, е да поправи този дисбаланс", смята д-р Маджаров.

Предлагат по-висока здравна вноска и такса при личния лекар

Председателят на БЛС коментира също, че е важно не само колко средства отделя бюджетът за здраве, а и по-нататъшното изпълнение и разпределение на ресурса.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg