"Крайно време е българското здравеопазване да получи онази достойна, заслужаваща вниманието от страна на политиците роля, която да отговори на истинските потребности на българските граждани", изтъкна за БНР Красимир Грудев – председател на Управителния съвет на Националното сдружение на частните болници.
 
"На първо място това трябва да стане чрез началото на така дълго бленуваните и така дълго обещаваните дори от политиците реформи в здравеопазването. Заради пандемията и кризата много от тях бяха отлагани, но има такива, които вече не могат да търпят отлагане - това са въпросите с финансирането на системата, с изправянето на диспропорциите в нея, с обучението на медицинските кадри на всяко ниво, с преодоляване на недостига на медицински специалисти в определени специалности, а най-вече и на медицински сестри", поясни още Красимир Грудев.
 
Председателят на НСЧБ посочи още, че се дават повече пари за здравеопазването, но увеличаване в бюджета на НЗОК с 15 на сто за тази година, няма да покрие инфлацията. Така че, това увеличение няма как да спре доплащането от пациента, каза още той.

Според Красимир Грудев има начини за повече средства в здравеопазването. Единият е чрез повишаване на здравната вноска.
 
"Но всеки, който се опита да вдигне здравната вноска, си зачертава политическото бъдеще, но ние не можем да си "заравяме главата в пясъка"! Българската здравна вноска не само като процент, но и като абсолютна стойност е най-ниската в Европа. 10,9 на сто е в Румъния.", обясни той.

Промени при личните лекари и направленията

Другият вариант е включване на втори здравен стълб.
 
Таксата за посещение при общопрактикуващият лекар трябва да се разблокира, като тя стане един процент от минималната работна заплата. Таксата трябва да е около 8 лв., като това ще регулира достъпът на пациентите до джипитата, а ще и се увеличи интересът към работа на личния лекар.
 

istock
istock

(Според чл.37 на ЗЗО размерът на потребителската такса се определя с постановление на Министерския съвет- бел.ред.)
 
Друг начин е държавата да заплаща вече пълната здравна вноска на осигуряваните от нея категории, най-вече пенсионери и учащи се, даде за пример още Красимир Грудев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg