Личните лекари вече нямат задължението да оповестяват мобилните си телефони, за да бъдат търсени по всяко време. Вечер и през уикенда пациентите ще могат да звънят на медицински практики, с които тяхното джипи е сключило договор. Падат лимитите и за направленията при диспансеризираните пациенти. Това са новите моменти в проекта за национален рамков договор, по които лекарският съюз е постигнал споразумение с касата.
 
С проекта за нов рамков договор личните лекари ще са длъжни да консултират пациентите си само в работно време.
 
"Вече не е задължително семейният лекар да обявява личен мобилен тел на който пациентите да го търсят по всяко време.. Но това е възможно и ще се случи само при тези лекари, които имат сключен договор с друга структура медицинска която да поеме обслужването на пациентите в тези часове когато лекарят не е на работа", заяви д-р Костадин Сотиров, Сдружение на общопрактикуващите лекари в Пловдив пред БНТ.

Как ще изписват скъпоструващи лекарства

За големите градове това ще е лесно осъществимо – в Пловдив още от 2000 година повечето семейни лекари имат сключени договори с дежурни практики. В по-малките населени места обаче денонощната медицинска алтернатива е рядкост. Затова проектът за нов рамков договор облекчава и режимът на заместване при отсъствие на личния лекар.
 

istock
istock

"Вече няма да е задължително това да е специално общопрактикуващ лекар, може да е лекар, който работи в болница, работи някъде другаде или в спешна помощ или в специализир помощ или е специализант някъде - т.е. всеки лекар, който е правоспособен", каза още д-р Костадин Сотиров.
 
Отпадат и лимитите за направления за диспансеризираните пациенти. Те ще се изследват и преглеждат при специалисти колкото е необходимо по наредбата за хроничните заболявания.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg