Българите масово не си правят профилактични прегледи, предаде БНТ.

От началото на годината до сега на задължителен преглед са се явили 22 процента от здравноосигурените, сочат данни на Здравната каса. В закона има предвидени глоби, за неявяване на прегледи, които обаче не работят, тъй като няма кой да ги налага на пациентите.

София Узунова всяка година прави профилактичните си прегледи. Казва, че така дори да има проблем със здравето го открива навреме и си спестява редица усложнения:

"Мъжът ми изобщо не ходи и сега закъса и не може да се оправи още, а аз всяка година си ходя."

Здравната вноска се вдигна

Много българи обаче не мислят като София и търсят медицинска помощ само, когато се наложи.

- Ние не сме много постоянни да ви кажа, просто не искаме да правим много прегледи, само кръвни картини и това, само кога нещо ни заболи, нещо по-сериозно.

Едва 30 процента от пациентите на доктор Венцислав Даскалов са посетили кабинета му и са направили задължителните профилактични прегледи, въпреки че за пропускането им законът е предвидил и санкции. При първо нарушение те са от 50 до 100 лева, а при второ стигат до 300 лева.

istock
istock

"Кой точно налага глобите и по какъв механизъм и това увисна във въздуха, нито един човек до сега няма глобен за това, иначе го има като текст, че всеки пациент, всеки гражданин е длъжен веднъж в годината да си прави профилактичен преглед", обясни д-р Венцислав Даскалов.

Кои са профилактичните прегледи и изследвания, на които имаме право всяка година

Регионалните здравни инспекции би трябвало да глобяват при неявяване на преглед, но в момента липсва подробно разписан механизъм как да се установяват нарушителите, уточнява медикът. А общопрактикуващите лекари не са длъжни да напомнят на пациентите си, че е време да се явят на преглед. И според д-р Даскалов това би затруднило работата им.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg