Родителят да има право на болничен за дете до 12-годишна възраст, върнато от градина или от училище, поради карантина на детското заведение или на училището, или поради карантина на самото дете.

Такава промяна предлагат депутати от управляващата коалиция с промени в няколко закона, внесени в Народното събрание. Предлага се промените да влязат в сила от 1 юли тази година.

В момента право на такъв болничен имаше родител, но за дете само в детско заведение, където не влизаха училищата. Промените целят да се запълни съществуваща законодателна празнота, пишат в мотивите си депутатите.

Сега при карантина в училище или в съответен клас здраво дете се връща вкъщи, но родителите на деца до 12-годишна възраст нямат право на отпуск.

Неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст

Така ученикът остава без надзор и грижа, което е нарушение на Закона за закрила на детето, съгласно който, ако остави без надзор дете до 12-години подлежи на санкция от 1000 до 5000 лева или по-тежко административно наказания, се посочва в мотивите.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg