Държавата на крак заради коронавируса. Увеличават се случаите на хора под карантина заради съмнения за заразата или заради това, че идват от заразени райони. След Пловдив, изолирани пациенти вече има и в София, Сливен, Бургас, Хасково. Сред тях са и много ученици.

Пробата на жената от Пловдив, за която имаше съмнения за заразата, е отрицателна. Но междувременно 3-ма други бяха приети за наблюдение в инфекциозна клиника в града.

"България Ер" анулира полетите си от и до Милано

Цял клас от 20 ученици и учителите им са поставени за всеки случай, под домашна карантина. Вече е измислен начин, как децата да учат дистанционно.


Има един случай на изолирана жена в Русе, в Бургас пък двама души са изолирани в инфекциозното отделение. Единият от тях се е прибрал от Китай и се почуствал зле. В Хасково, на други трима души е препоръчана домашна карантина, а дете е под наблюдение в болница.

istock
istock

В Сливенско също под превантивна домашна карантина остават няколко души, които са се върнали от Китай.

Става въпрос за една жена и двама мъже, които сами са потърсили консултация и хоспитализация. Пробите им са изпратени в София. Тези на жената са готови и сочат, че не е болна. 

Цената на златото скочи заради коронавируса

Най-важната информация до този час - няма потвърден случай на коронавирус в България! Има изолирани хора заради  съмнения, но засега пробите са отрицателни.

За да не се допусне заразата и у нас, страната ни взима драконовски мерки. Денонощни медицински екипи вече дежурят по всички летища и по сухопътните граници.

На летище София всички се проверяват с термокамери. Важно е да се уточни, че камерата е поставена високо и не се вижда на пръв поглед.  Предстои термокамери да бъдат поставени и на граничните пунктове с Турция и Гърция.

От кризисния щаб уверяват, че са взети всички необходими мерки. Специалният телефон, който здравното ми министерство откри за коронавируса, става денонощен. Изработени са и брошури за българи и за чужденци.

14 дни болничен, ако се връщаш от страна, засегната от коронавирус

istock
istock

Всеки, който кацне със симптоми на летището, но не иска да отиде в болница, ще бъде конвоиран без право на отказ. Разиграният днес сценарий на летище София включваше посрещане на пътници, идващи от Истанбул.

При реален случай, а не учение, достъпът до клиниката във ВМА ще е силно ограничен, персоналът също ще е под карантина, а за охраната ще се грижи военна полиция.

Митничарите и граничарите работят с маски и ръкавици. А до края на седмицата ще разполагат и с термокамери.

Междувременно, министерството на туризма свика спешна среща с туроператорите.

„Групите, които са с организиран туризъм и които са били в Италия и Венеция в рамките на карнавала, са се прибрали и спазват всички изисквания на здравните власти. За съжаление нямаме информация по отношение на индивидуалните почивки”, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова.

Спират ученическите ваканции в чужбина заради коронавируса

istock
istock

Над 10 хиляди българи имат резервации за почивки в Италия до края на юни. Засега единствената авиокомпания, обявила промяна в полетите си до Италия е "България еър".

До 27-ми март няма да има курсове до и от Милано. Други две компании обаче продължават да летят ежедневно до Италия.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg