И управителите на болници ще могат да работят на трудов договор и да практикуват. Това решиха окончателно депутатите с промени в Закона за лечебните заведения.

Според сега действащата разпоредба се забраняваше лица, работещи по трудов договор, да бъдат управители и изпълнителни членове на съветите на директорите и на управителните съвети, тъй като болниците вече попадат в приложното поле на Закона за публичните предприятия. Изключение се правеше само за преподаването в университет.

Колко даде НЗОК за лечение на Covid-19 през 2020г.

Това на практика възпрепятства лекарите, които са директори, да упражняват професията си. А това ограничава достъпа до медицинска помощ на гражданите, особено в по-малките населени места, където по принцип има съществен недостиг на медицински специалисти.

istock
istock

"С тази поправка даваме възможност на всички лекари, които имат желание, да се кандидатират да бъдат ръководители на лечебни заведения, да могат и да преподават", заяви Лъчезар Иванов от ГЕРБ.

"Възникнаха няколко проблема, те трябваше да се решат след приемато на България в чакалнята на Еврозоната. Проблемът беше, че имаше забрана управителите на лечебни заведения, както и всички членове на управителните органи да изпълняват и други правоотношения", обясни д-р Дариткова.

Близо 3% от здравните разходи у нас отиват за профилактика

От БСП пък критикуваха властта, че промените се правят сега, а не през септември, когато бе разглаждан Законът за лечебните заведения.

istock
istock

"С тази поправка се изменя една абсурдна ситуация, при която промени в Закона за публичните предприятия изпрати колегите да избират дали да останат в управлението на една болница или да продължат лечебната си практика", коментира и Хасан Адемов от ДПС.
 

Озадачаващо е според опозицията финансовото министерство да продължава да е против измененията, още повече на фона на липсата на медицински кадри, особено в малките населени места.

От ГЕРБ обаче подчертаха, че внесените от тях промени задоволяват очакванията на икономическото ведомство, на Националното сдружение на общините, на синдикатите, на Българския зъболекарски съюз и на асоциацията на зъботехниците.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg