Извънредната епидемична обстановка в страната остава до 15 юли. Решението прие Министерски съвет.

Здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че нови тежки мерки няма да се налагат, но ще се засили контрола по спазване на досега наложените.

Силно ще завишим контрола, мерките трябва да се спазват, заяви Ананиев.

Предложението за удължаване на извънредната обстановка се базира не само на последните данни за разпространението на COVID-19, но и на задълбочен анализ на седмична и двуседмична основа за развитието на болестта, мотивира предложението здравният министър Кирил Ананиев.

Само за последното денонощие има 130 с положителен резултат за COVID-19. Общо потвърдените случаи на заразата в България до днес са 4114. 2217 са излекуваните лица. 208 са починалите, при които е бил потвърден COVID-19.

Маските на закрито отново стават задължителни

Анализът показва, че за последните 4 седмици – след 9 юни, има значително завишаване на отчетените бройки на хората, които са носители или болни от коронавирус.

Увеличихме броят на изследванията, вече има 36 лаборатории към лечебни здравни заведения и регионални здравни инспекции, посочи Ананиев, като добави, че в последните две седмици пробите на ден са близо по 2 хиляди.

COVID-19 представлява сериозна опасност за общественото здраве, заяви още здравният министър.

Безспорно мерките, които въведоха вършат резултат за здравето на хората, каза от своя страна премиерът Бойко Борисов, след като предложи на министрите кабинетът да подкрепи предложението на Ананиев.

Масов контрол за изпълнението на мерките срещу Covid-19

Професорите, лекарите явно не разбират. Колко пред мен щяха да си късат дипломите, че лятото заразата ще намалее. Не само не намаля, а ни заля, каза Бойко Борисов.

Направихме всичко, за да не притесним и психически хората. Ето, спряхме и брифингите, продължи Борисов и отбеляза: „медиите си вземат информациите, не ние всяваме страх".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg