Антителата, образувани в организма на хората, прекарали Ковид-19, са способни да защитят мнозинството от тях от повторно заразяване в продължение на шест месеца, предаде Ройтерс.

Агенцията цитира изследване на Биобанката на Обединеното кралство, най-голямото британско хранилище на проби с биоматериали.

Както се отбелязва в проучването, към декември 2020 година, 8,8 процента от населението на Великобритания е било инфектирано с новия коронавирус. В Лондон този показател е достигнал 12,4 процента.

Кунчев: Има по-опасен щам на коронавируса от британския

Изучавайки количеството на антителата в кръвта на пациентите, прекарали заболяването, учените установили, че при 99 процента от случаите, нивото на защита е оставало високо в продължение на 3 месеца. Осемдесет и осем процента от изследваните имали антитела и след шест месеца след появяването на първите симптоми на заболяването.

istock
istock

"Въпреки че не можем точно да кажем как това е свързано с имунитета, този резултат ни навежда на мисълта, че хората могат за бъдат защитени от повторно заразяване минимум 6 месеца след инфектирането. Допълнителни наблюдения ще ни позволят да определим колко дълго може да трае тази защита", заяви главният научен сътрудник на биобанката проф. Наоми Алън.

Имунолог: Ще има нови щамове на коронавируса

По време на изследванията от май до декември 2020 година са били правени редовни кръвни анализи на 20 200 души. Най-често антитела, свидетелстващи за прекарано заболяване, са били откривани в кръвта на хората под 30 години /13,5 процента/, и най-малко при хората над 70-годишна възраст /6,7 процента/.

Най-разпространеният симптом се оказал загубата на вкус и обоняние, регистриран при 43 процента от случаите. А 24 процента от пациентите прекарали заболяването без симптоми.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg