С двете одобрени засега ваксини срещу COVID-19 до края на юни би било възможно да се ваксинират 1 млн. българи, каза на брифинг в Министерския съвет директорът на Изпълнителна агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

До момента ЕК е сключила шест договора с шест производители на ваксини. За пет от тях държавите членки вече имат заявка. България е поръчала 12 млн. дози, но очакваме одобрението на още 6 милиона дози, т.е общо ще имаме 18 млн. дози, обясни директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Ангелов: Мерките дават резултат и вървим по правилния път


"При ваксините всеки етап се валидира. Когато се комуникира за срокове на доставка винаги има условности", разкри Кирилов. 

Ако трета ваксина получи разрешение, ще може да се ваксинират 2 млн. души. Ако четвърта ваксина получи разрешение до март-април, ще може да се ваксинират 2.4 млн. души, а ако и петата получи разрешение - над 2.5 млн. души, посочи още Кирилов.

По думите му очаква се днес или утре ЕК да излезе с решение за ваксината на "АстраЗенека".

Костадин Ангелов
БТА

​​​​​​Фокусът на всичко, което правим по отношение на изборите, е да държим тази пандемия "на каишка", каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Кога ще отоворят ресторантите за клиенти

Гласуването в болничните отделения ще бъде голямо предизвикателство, ще става с мобилни урни, посочи той. Днес мерките, които се предлагат да се вземат за изборите, ще бъдат представени на междуведомствена комисия.

Предпазни средства - по две маски, дезинфектанти, други предпазни средства, машини за филтриране на въздуха, ако са необходими, ще бъдат осигурени на членовете на секционните избирателни комисии.

Всеки от тях може да се ваксинира, ако желае, посочи още министър Ангелов.
 

БТА
БТА

След средата на февруари ще можем да започнем с четвърта фаза на ваксиниране, което означава, че в трета фаза можем да включим членовете на секционните избирателни комисии, добави той и припомни, че през февруари се очакват около 260 дози ваксина от трета ваксина, ако бъде одобрена.

При нормални дейности в обществото носенето на по-висок клас маски няма медицинско значение, а по-важно е да се носят както трябва хирургичните маски, подчерта главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев и напомни, че те трябва да се сменят през два-три часа.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg