Продължителността на живота у нас е най-малка от всички в ЕС, а детската смъртност е сред най-високите. Пациентите доплащат от джоба си почти половината от стойността на оказаната им медицинска помощ. Това гласи отчет на здравния министър Стойчо Кацаров.

Ние сме втората страна с най-малък брой медицински сестри. Налице са тежки регионални диспропорции в предлагането на медицинска помощ и несправедливо разпределение на средствата между отделните медицински специалности, пише още в него.

В публикуван на страницата на МЗ отчет за дейността си като служебен министър на здравеопазването, д-р Стойчо Кацаров акцентира върху приоритетите и свършеното от ръководения от него екип.

НЗОК е платила на болниците над един милиард лева

Сред отчетените с положителен знак действия са изготвянето на Национален оперативен план за справяне с пандемията, поставянето на преден план на имунизацията на възрастните и хората с тежки заболявания, премахването на ограниченията за присъствено обучение на учениците и студентите.

istock
istock

С целия отчет можете да се запознаете тук: Отчет на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров (government.bg).

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg