Лекарството с активна съставка “ивермектин” нашумя през последната една година, като имащо добър ефект при лечението на COVID-19, пишат от Kmeta.bg. Ето няколко факти за приложението на ивермектина при коронавирус:

-По данни на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), в ЕС има проведени 4 клинични проучвания за препарата – 2 в Испания, 1 в Италия и 1 у нас. За изпитването в България все още не са предоставени официални данни, че е приключило.

-У нас препаратът има разрешение за употреба по лекарско предписание при вид чревна паразитоза. То може да се купи с рецепта от аптека. По данни от ИАЛ, със същото приложение лекарството с активна съставка ивермектин е разрешено за употреба в още няколко държави в ЕС – Франция, Дания, Финландия, Норвегия, Германия, Румъния.

По-бързо възстановяване с ивермектин след COVID-19, без белодробни усложнения и болнично лечение

-Понастоящем, Чехия е разрешила използването на медикамента при коронавирус извън етикета, а Словакия внася десетки хиляди дози. През януари т.г. словашкото министерство на здравеопазването разреши употребата на този медикамент за лечение и профилактика на коронавирус.

istock
istock

-Освен за лечение на животински паразити, лекарството се използва от много години при хора под формата на хапчета и крем за терапия при различни състояния, като краста, въшки и т.нар. заболяване речна слепота.

Д-р Серафимов: Ивермектинът ни дава надежда, ще се справим с пандемията

-Аторитетното издание “Файненшъл таймс” обяви, че “евтиният антипаразитен препарат” може да намали до 75% вероятността от смърт от вируси.

-Проучване в Аржентина показало, че ивермектин има добър ефект при лекуването на по-млади пациенти с умерено силни симптоми на коронавирус.

-Според цитиран от сайта TrialSiteNews анализ, направен на база официалните данни от перуанската здравна система, от момента на въвеждане на масовата употреба на препарата в латиноамериканската държава има спад на смъртността от COVID-19 с 59% в период от 30 дни.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg